Nicole Bischoff

Beelden in hout

Installatie ‘WAAROM’

WAAROM

Waarom was de Republiek zo rijk?

De Republiek had in die tijd haar macht uitgebreid in Azië, Afrika en Zuid-Amerika. VOC en WIC waren de pijlers van de handel met de koloniën, en de handel van tot slaaf gemaakten met onder andere Spanje en Portugal zorgde voor enorme rijkdom onder de welvarende Nederlanders. De West-Indische-Compagnie leidde de grootste verscheping van slaven naar Zuid-Amerika. De VOC naar Azië. De Republiek was tussen 1650 en 1675 de grootste handelaar in tot slaaf gemaakten tussen West-Afrika en Zuid-Amerikaanse plantages.

Waarom kon slavenhandel zo groot worden?

Nederland heerste op zee. De voornaamste vorm van transport van goederen en mensen in de zeventiende eeuw verliep via het water dus waren het ook de Nederlanders die een voorname rol speelden in de slavenhandel. Het houden van tot slaaf gemaakten was in die tijd in de Republiek verboden. Hoe kon het dan toch dat Nederland zich tot één van de grootste slavenhandelaren ontwikkelde. De handel vond plaats op grote afstand, en hoewel er toen al tegengeluiden waren, werden die niet gehoord. De plantagehouders die terugkwamen naar Nederland, namen vaak hun tot slaaf gemaakten mee en ook dat werd uiteindelijk gedoogd. Pas 160 jaar geleden werd de slavernij in Nederland officieel afgeschaft.

Waarom grenzen?

Grenzen roepen op om overschreden te worden door degene die uit is op meer macht en rijkdom. Vredesverdragen lijken mooi, maar worden vaak toch gebroken als het verlangen naar macht te groot wordt. De grenzen van Europa zijn in de afgelopen eeuwen herhaaldelijk gewijzigd, voor het laatst in 1990 na de val van het IJzeren gordijn. Daarna waanden wij ons veilig.

Waarom weer ongelijke behandeling?

In 2022 heerst er in het zo veilige Europa weer een oorlog, de aandacht richt zich weer naar binnen. Vluchtelingen uit Europa worden gelukkig met open armen in Nederland ontvangen maar aan de grenzen van Europa is het nog steeds gruwelijk. Mensen op de vlucht worden met geweld tegengehouden: grens Wit-Rusland – Polen, Balkan, Turkije – Griekenland, Libië – Italië. De Middellandse Zee is nu werelds dodelijkste “waterlinie”. 2022 zijn er weer meer dan 5000 mensen op de vlucht aan de grenzen van Europa overleden. Vandaag de dag zijn er veel mensen die roepen om de grenzen te openen en alle mensen op de vlucht een veilig onderkomen in Europa te bieden.

 

Met het werk WAAROM wil ik de bezoeker vragen op zoek te gaan naar eigen antwoorden. Voor mij is onverschilligheid het sleutelwoord. In elke situatie kan ieder zelf kiezen wat goed en wat verkeerd is. Dit werk is een statement om alle vluchtelingen gelijk te behandelen onafhankelijk van hun herkomstlanden en zo de fouten uit het verleden niet te herhalen.

 

 

 

Laat een reactie achter

© 2024 Nicole Bischoff

Thema door Anders Norén