Nicole Bischoff

Beelden in hout

Over mij

 

imageIk ben helemaal verkocht aan bomen en hout. Wanneer ik door het bos loop kijk ik steeds naar de vormen en groeiwijzen van onze bomen. Maar ook het dode hout op de grond fascineert mij. Dit enthousiasme aan anderen over te brengen gaat altijd heel natuurlijk. Mijn houten beelden laten mensen weer de schoonheid van onze boomsoorten ontdekken. Een perenboom heeft een totaal andere structuur en kleurstelling dan een esdoorn. Door de afwerking van mijn houten beelden worden die verschillen goed zichtbaar en voelbaar. Tijdens exposities en open dagen merk ik tevens weer hoe mensen gefascineerd raken door de structuren in het hout. Daarnaast speelt de vormgeving natuurlijk een belangrijke rol. Ik vind het een uitdaging om de oude boomstam  een nieuw leven in een nieuwe vorm te geven. Daarbij volg ik soms de vormen in het hout en accentueer deze of vervang ik juist de bestaande vorm door een nieuwe.

Sinds een aantal jaren werk ik ook in grotere boomstammen met behulp van de kettingzaag. De wat grovere beelden ontstaan tijdens zogenaamde ‘kunstsymposia’ en verblijven buiten op beeldenrouten. 

Bij het werken met cursisten let ik vooral op de techniek van beeldhouwen. De vormgeving stimuleer ik, maar de cursist mag in grote lijnen zelf de weg naar de vormgeving ontdekken.

Naast het beeldhouwen in hout vind ik het ook inspirerend met groepen het bos in te trekken. In mijn workshop natuurkunst ontdekken de deelnemers de kracht en uitstraling van onze  natuur. De kracht van onze zomereik ten opzichte van de kwetsbaarheid van een paddenstoel,  de geuren van de bodem en de kleuren van de bladeren. Door het weer als kind te beleven ervaar je de rijkdom van onze omgeving en waardeer je het behoud van onze bossen door nieuwe inzichten. In de workshop wordt op basis van de nieuwe ervaringen in de natuur een kunstwerk gemaakt met de daar aanwezige materialen.  Het is steeds weer een boeiende ervaring te zien wat er al in korte tijd door de deelnemers gecreĆ«erd wordt.

 

U kunt me ook volgen op mijn facebookpagina Atelier Nicole Bischoff

 

Laat een reactie achter

© 2024 Nicole Bischoff

Thema door Anders Norén